SONDAJ Cu cine votăm în Sibiu, pe 9 iunie și cine are șanse să câștige Primăria Sibiu?
În Sibiu, alegătorii s-au împărțit deja în două tabere. Pe de o parte sunt conservatorii, care au două opțiuni: o vor tot pe Astrid Fodor (FDGR) sau încă mai speră să ajungă primar Adi Bibu, parte din majoritatea locală PNL- FDGR. În general, în această categorie intră oamenii care se simt confortabil cu ce are orașul acum și se tem de schimbare sau de modernizare.
De cealaltă parte sunt tinerii, oamenii mai deschiși, cei care vor o schimbare și își îndreaptă privirile către doi candidați cu profil mai mult sau mai puțin reformist: Ruxandra Cibu Deaconu, de la USR – Alianța Dreapta Unită, și Alexandru Găvozdea, un arhitect independent, care pare mai degrabă că-și face publicitate, pentru că susținerea publică e destul de mică și șansele de câștig reduse.
Alți candidați cu șanse nu există, din punct de vedere sociologic. Evident, candidatul Găvozdea se anunță a fi doar o candidatură-capcană, după care va fugi, probabil, un procent mic dintre alegătorii reformiști, și este posibil ca el să rupă câteva procente și de la ceilalți candidați. Insuficient să câștige, dar destul să încurce competiția, pentru că întotdeauna favoritul este cel care câștigă din voturile celor fără șanse. Altfel spus, voturile date către arhitect vor fi voturi date lui Fodor, deși votanții lui își doresc exact contrariul.
Dar are celălalt candidat reformist, Ruxandra Cibu Deaconu, de la ADU, șanse să câștige? Potrivit sondajelor, candidatul ADU are șanse reale, pentru că numărul de voturi de acum 8 și de acum patru ani a evoluat exact în favoarea unui primar nou. Procentele lui Bibu s-au micșorat radical după eșecul PNL intrat în relația cu PSD. Practic, alăturarea Iohannis cu PNL nu mai funcționează pentru sibieni, rezultatele liberalilor pe plan local sunt modeste spre zero, iar susținerea politică născută din curentul anti-PSD este și ea zero astăzi, din cauza mariajului cu PSD. Din Bibu a mai rămas doar umbra de acum 4 ani când atrăgea 14.000 de voturi. Probabil că va aduna cel mult 75% din aceste voturi, pe 9 iunie, așa cum nici Astrid Fodor nu va mai strânge 20.000 de votanți, ci doar 12 – 14 mii, un total care nu este suficient în acest moment pentru a garanta victoria. Unde merg celelalte voturi, admițând că vom avea din nou circa 50.000 de votanți la alegerilor locale?
Spre USR în principal, pentru că este singurul partid cu prezență în Consiliul Local care a avut activitate productivă, pe lângă primarul în funcție. Candidata Ruxandra Cibu Deaconu pornește de la circa 10.000 de voturi potențiale, iar la finalul campaniei electorale, dacă va reuși să ajungă cât mai bine la alegători, ar putea depășit cele 12 – 14 mii de voturi necesare pentru a o învinge pe Fodor.
Restul de voturi, nu multe rămase, se vor distribui mai mult sau mai puțin egal între PSD, Găvozdea, Aur, pentru că locuitorii din Sibiu cu buletin și drept de vot nu prea agreează acest tip de partide.
Situația este destul de asemănătoare la Consiliul Local, unde lipsește „iepurele” care să „fure” voturi. Cu un FDGR în scădere de popularitate și un PNL rămas fără simpatie locală, singurul partid care are șanse reale de creștere este USR împreună cu Alianța Dreapta Unită, care va suplimenta cu ajutorul celor două partide aliate cu câteva procente, scorul final.
Concluzia este că rezultatul din alegerile din Sibiu este departe de a fi predictibil, în acest an, în niciun caz așa cum a fost în 2020. Vom avea surprize atât la Primărie, cât și la Consiliul Local, iar noutățile vor fi, probabil, în favoarea orașului.
Șase de câștig – primăria Sibiu
Conform unul sondaj realizat pe un eșantion de 750 de persoane, reprezentativ pentru Municipiul Sibiu din punct de vedere demografic, Astrid Fodor este favorită pentru votul de pe 9 iunie, însă poziția sa este puternic amenințată de următorii doi candidați. Favorită la o distanță mică de primarul în funcție este Ruxandra Cibu Deaconu, Alianța Dreapta Unită, dar nici Adrian Bibu nu este departe de primele două locuri. Se observă în același timp faptul că orice alt candidat nu va face altceva decât să „fure” voturi de la primii doi sau trei candidați, favorizând candidatul de pe locul 1.
Sondajul mai relevă că preocupările sibienilor în acest moment sunt lipsa parcărilor (43%), lipsa unui spital județean (39%), nevoia de piste de biciclete (37%), transportul în comun (28%) și necesitate de locuințe (23%).
Pentru Consiliul Local, potrivit sondajului, voturile sibienilor se îndreaptă în acest moment către două partide, FDGR și Alianța Dreapta Unită, cu aproximativ 26% fiecare, urmat de PNL, care se apropie de 20% și de PSD, cu 15%. La aceste scoruri, primele două partide vor avea câte 6 consilieri, PNL maxim 5, și PSD – 4. AUR ar putea intra pentru prima dată în Consiliul Local Sibiu, cu un consilier.
Nu știu cu cine voi vota. Nu am vazut pe nimeni care sa fie prea preocupat de rezolvarea poluarii aerului si fonice din sibiu din cauza tuturor artificiilor de infrastructura ce s-au introdus fara cap sau prezenta unui număr ridicol de cazane pe străzi, lipsa vegetației, devierea traficului prin zone rezidentiale. Sau care sa se opună cu vehementa și sa desființeze definitiv proiectul centurii de Sud a Sibiului.