Propunerile USR Sibiu pentru bugetul Sibiului: pasaj pe bdul Vasile Milea, tren urban, drumuri și școli, precum și o asociație de dezvoltare pentru fondurile europene la Consiliul Județean
Cei opt consilieri din municipiul Sibiu și de la Consiliul Județean Sibiu ai USR și-au prezentat rapoartele de activitate pentru anul 2023, într-o conferință de presă în care pe lista subiectelor discutate s-au aflat și propunerile organizației USR Sibiu pentru bugetul municipiului Sibiu și pentru cel al județului Sibiu.
„Suntem aici împreună pentru a prezenta raportul de activitate din Consiliul Local al Municipiului Sibiu și din cel județean, este o datorie față de cetățenii Sibiului, care, indiferent cu cine au votat, se așteaptă ca instituțiile să funcționeze și noi să ne facem treaba pentru care am fost trimiși acolo”, a precizat Ruxandra Cibu Deaconu, președinta USR Sibiu.
Pe lista proiectelor sau inițiativelor propuse în 2023 Primăriei Sibiu, în comisii sau în plen, s-au numărat înființarea de noi stații de autobuz, scutirea de impozite a celor care își montează panouri fotovoltaice pe locuințe, o serie de intervenții pe marginea activității Tursib. Consilierii USR au realizat un număr foarte mare de întâlniri cu cetățenii din Sibiu, participări în diferite Consilii de Administrație sau comisii de specialitate ale Primăriei Sibiu.
„Consilierii noștri au avut o serie de propuneri foarte bune, care au fost implementate deja sau sunt în curs de implementare. Sunt și propuneri foarte bune care nu au reușit să treacă de „vigilența” coaliției de guvernare la nivel local”, a mai spus Ruxandra Cibu Deaconu, care anul acesta va candida pentru funcția de primar al Municipiului Sibiu.
USR Sibiu a explicat că o serie de propuneri pentru bugetul Sibiului de anul trecut au fost incluse în bugetul pe acest an, cum ar fi, de exemplu, reluarea bugetării participative pentru proiecte înaintate de cetățeni. Pentru Municipiul Sibiu au fost propuse pentru acest an peste 20 de proiecte, începând cu pasajul de la intersecția bulevardului V. Milea cu strada Semaforului. Alte proiecte sunt Studiu Fezabilitate tren urban, loc de joacă în Turnișor, Parc pe Calea Șurii Mici, drum de legătură între Arhitecților și str. Siretului și multe altele.
„Sunt foarte multe proiecte pe care sibienii le așteaptă și noi încercăm să le grăbim prin introducerea în bugetul Municipiului Sibiu. Urmează să vedem dacă vor fi aprobate de Primărie și dacă vor ajunge în stadiul de execuție în cel mai scurt timp. Pentru noi este important să fim în slujba cetățenilor care ne-au votat”, a declarat Ioan Plesciuc, liderul grupului de consilieri locali ai USR Sibiu.
La Consiliul Județean, au fost înaintate conducerii CJ nouă propuneri, începând cu înființarea unei Asociații de Dezvoltare Intracomunitară (ADI) care să gestioneze proiectele cu fonduri europene din județ, o măsură care ar permite coordonarea acestor proiecte mai eficient. Drumul de legătură între Turnu Roșu și Sebeșul de Jos, iluminatul în zona intersecției DJ 106A – DJ 106D sau fonduri majorate pentru Agenda pentru monumente sunt doar câteva din propunerile consilierilor USR Sibiu.
„Județul Sibiu are nevoie de o dezvoltare puternică în următorii ani, pentru că situația din prezent este departe de ceea ce au nevoie locuitorii județului. Din păcate, instrumentele noastre, ale opoziției, sunt limitate, dar încercăm să venim cu propuneri pe care știm că județul are capacitatea financiară pentru a le duce la bun sfârșit”, a declarat Adrian Echert, consilier județean și președinte al USR filiala municipiului Sibiu.
A doua parte a prezentării făcute de USR Sibiu s-a axat pe bugetele orașului Sibiu și al județului, fiind prezentată o scurtă analiză a situației actuale a bugetului municipiului Sibiu. Ruxandra Cibu Deaconu a atras atenția asupra faptului că orașul a încheiat anul 2023 cu un excedent bugetar nepermis de mare, care nu înseamnă altceva decât că banii nu sunt folosiți eficient pentru investiții necesare ale orașului.
„Aș spune că nu este o practică potrivită pentru un oraș care vrea să se dezvolte, e mai potrivită unei familii care strânge bani pentru vremuri grele. Trebuie să ne decidem ce vrem în Sibiu: vrem modernizare sau vrem să strângem bani pentru vremuri grele? S-au adunat necheltuiți peste 225 milioane de lei, bani care ar fi trebuit să fie transformați în ultimii ani în proiecte, în investiții, într-un oraș mai bun și, din păcate, banii stau în conturi nefolosiți”, a explicat președinta USR Sibiu, Ruxandra Cibu Deaconu.