Proiectul noului spital județean Sibiu rămâne fără teren: Agenția Domeniile Statului cere înapoi cele 20 de ha
Proiectul noului Spital Județean, pe care îl vehiculează Consiliul Județean în ultimii 7 ani ca fiind cel mai important proiect al județului, fiind folosit în special în campaniile electorale, a intrat într-un impas major, al doilea după ce fusese respins la finanțare prin PNRR. Potrivit publicației Turnul Sfatului, Agenția Domeniilor Statului a constatat că au fost depășiți cei 5 ani prevăzuți în documentele de transfer din 2016.
Agenția Domeniilor Statului anunță că demarează procedurile de recuperare a terenului transmis Sibiului în urmă cu mai bine de șapte ani pentru construirea unui nou spital județean, scrie Turnul Sfatului. Dacă totul se resetează de la zero, Sibiul rămâne fără câteva milioane de euro cheltuite pentru diferite studii.
Aproape 20 de ha (194.750 mp, mai precis) este suprafața terenului care a fost transmis Consiliului Județean Sibiu pentru construirea unui nou spital județean, în zona Căii Șurii Mici din municipiul Sibiu. Terenul a fost transmis din administrarea Agențiilor Domeniilor Statului în cea a județului Sibiu printr-o hotărâre de Guvern adoptată în 14 decembrie 2016, act normativ care prevedea și niște termene: în cinci ani de la preluarea terenului, Sibiul trebuie să înceapă să construiască noul spital, altfel va pierde administrarea acestuia.
Conducerea Agenției Domeniilor Statului arată că termenul s-a împlinit demult. „Data la care a expirat termenul de cinci ani de la data semnării protocolului de predare-preluare este 28 decembrie 2021. (…) În concluzie, Consiliul Județean Sibiu trebuia să predea terenul Agenției Domeniilor Statului în cazul nerespectării termenului. Având în vedere că acesta nu a fost predat Agenției Domeniilor Statului, vom face demersuri în vederea preluării”, se arată într-un răspuns transmis în atenția cititorilor Turnul Sfatului de către Florin Nicolae, directorul general al DS.
Extras din HG de transfer:
„Art. 2
(1) Se aprobă transmiterea imobilului având datele de identificare prevăzute în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezenta hotărâre, din domeniul public al statului şi din administrarea Agenţiei Domeniilor Statului în domeniul public al judeţului Sibiu.
(2) În termen de 5 ani de la data semnării între părţile interesate a protocolului de predare-preluare a imobilului prevăzut la alin. (1) vor fi demarate lucrările de construire a unui nou spital clinic judeţean de urgenţă, iar, în cazul nerespectării termenului, acesta revine de drept în domeniul public al statului şi în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului.
(3) În situaţia în care imobilul transmis nu este folosit în conformitate cu destinaţia prevăzută la alin. (2), acesta revine de drept în domeniul public al statului şi în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului”, HG nr. 912/2016 privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a unui imobil aflat în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului şi transmiterea acestuia în domeniul public al judeţului Sibiu
Cu spune CJ Sibiu
Consiliul Județean a argumentat că obținerea autorizației de construire reprezintă un demers care poate fi considerat ca o începere a lucrărilor, acest lucru fiind suficient pentru a păstra terenul. Pentru moment, situația nu a fost clarificată, deoarece ADS susține că trebuie să analizeze documentația existentă.
În acest moment, proiectul se află într-o fază mai puțin obișnuită: a fost realizată licitația pentru desemnarea constructorului, însă contractul a fost semnat cu o clauză suspensivă, deoarece Consiliul Județean nu are finanțare asigurată pentru acest proiect.
Președinta Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, a refuzat să accepte variantele prin care proiectul s-ar micșora, astfel încât să se încadreze în limitele impuse de PNRR, iar din acest motiv perspectivele unei finanțări nerambursabile s-au apropiat de zero.