Primăria Sibiu a încheiat anul 2023 cu un excedent de 200 de milioane de lei și propune un buget de 1,15 miliarde lei în 2024

Datele preliminare anunțate de Primăria Sibiu privind execuția bugetară a anului 2023 arată că în conturile instituției a rămas o sumă foarte mare de bani necheltuiți, care depășește 200 de milioane de lei.

Primăria propune pentru 2023 un buget total de 1,15 miliarde lei, care însă include și finanțările care ar trebui încasate pentru proiectele depuse prin PNRR. Vestea mai puțin bună este că orașul nu a reușit să cheltuiască 138 de milioane în 2023, bani la care s-au adăugat aproape 87 de milioane execedent bugetar din anii precedenți. Pentru un oraș care are o nevoie acută de dezvoltare, o execuție bugetară cu excedent atât de mare (peste 10% din bugetul anual) arată o abordare lipsită de viziune sau de proiecte. Sumele necheltuite care s-au rostogolit din urmă subliniază și ele faptul că administrația nu reușește să avanseze cu proiectele majore, de care orașul are nevoie.

În ceea ce privește valoarea record propusă de primarul Astrid Fodor pentru bugetul anului 2024, trebuie ținut cont și de inflația din ultimii doi ani, care a majorat simțitor costurile materialelor de construcții și pe cele care influențează semnificativ bugetul secțiunii de funcționare și pe cel al celei de dezvoltare.

„Anul acesta propunerea de buget totalizează peste 1,15 miliarde de lei, o sumă record. O sursă importantă de venit în anul 2024 o reprezintă fondurile europene nerambursabile pe care Primăria Sibiu le-a atras în cadrul PNRR și în Programul Regiunea Centru, pentru finanțarea celor 43 de proiecte aflate în curs de implementare. Bugetul este unul consistent în ciuda faptul că, prin măsurile economico-fiscale, Guvernul a redus veniturile municipalităților, oprind la bugetul de stat o parte mai mare din impozitul pe venitul global. Sibiul gestionează în mod eficient resursele financiare și se bucură de o independență și o autonomie financiară a bugetului local, prin prisma veniturilor proprii încasate, precum și a sumelor rambursate din fonduri europene nerambursabile, în proporție de aprox. 90% până la finele lui 2023, diferența urmând a fi rambursată în 2024. Aceste sume ne-au ajutat să echilibrăm bugetul și să compensăm pierderile generate de modificările legislative, chiar dacă sumele reduse ar fi fost necesare și utile în contextul numărului mare proiecte de dezvoltare pe care le derulăm”, a transmis conducerea Primăriei municipiului Sibiu.

Anul trecut, bugetul Sibiului a fost mai mic decât în anii anterior, la un nivel de 890 milioane de lei, după ce în 2022, ajungea la 967,7 de milioane de lei, iar în 2021 la aproape un miliard de lei.

Conform propunerii de buget, 52% din cheltuieli vor fi pentru dezvoltarea orașului, iar 48% pentru cheltuieli de funcționare (curățenie, salarii, administrarea domeniului public, instituții subordonate, subvenții Tursib etc.)

Primăria reia în 2024 și programul de bugetare participativă, o propunere înaintată în urmă cu un an de consilierii USR și introdusă în acest an în buget.

Pe capitole, Infrastructura și Mobilitatea primesc un sfert din bani – 25% din bugetul total, adică 284,01 milioane de lei, Educația – 21%, respectiv, 241,06 milioane lei, iar Sport, Cultură, Spații verzi și zone de agrement vor avea alocat 14% din bugetul total, adică 164,05 milioane de lei.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *