Pentru 6 milioane de euro, „Fabrica de Cultură” a intrat în proprietatea orașului Sibiu
Întreg procesul de achiziție a halelor industriale pe care se află și sălile amenajate de Teatrul Național Radu Stanca, cunoscute de noi sub numele Fabrica de Cultură, s-a finalizat. Orașul Sibiu este mai sărac cu 6,3 milioane de euro, dar este proprietar pe fostele hele industriale care au făcut celebru spectacolul Faust.
TNRS nu va mai plăti o chirie de 11.300 de euro pe lună, odată cu intrarea în patrimoniul Primăriei Municipiului Sibiu a zonei care a aparținut cândva IACM sau ICMJ Sibiu, devenită ulterior Construcții SA. Primăria a anunțat că Fabrica de Cultură a intrat oficial în patrimoniul Municipiului Sibiu după intabularea acestui imobil în Cartea Funciară. Primăria Sibiu a primit extrasul CF în care a fost notat contractul de vânzare-cumpărare pentru spațiul situat pe str. Triajului, alcătuit din clădiri în suprafață de peste 6.700 de mp, incluzând Fabrica de Cultură, precum și terenul în suprafață de 34.000 mp.
„Clădirea în care a fost amenajată Fabrica de Cultură serveşte de 8 ani ca un spațiu închiriat pentru spectacolele teatrului național sibian. Odată cu achiziția și intabularea acestei clădiri, dar și a celorlalte construcții și a terenului aferent, Teatrul Național Radu Stanca va putea să își continue activitatea aici. Se vor putea amenaja ateliere, depozite și spații indoor sau outdoor de activitate a celor trei instituții culturale ale noastre.” A declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, persoana care a susținut cel mai mult această achiziție, propusă bineînțeles de Constantin Chiriac, directorul TNRS.
Cumpărarea spațiului s-a făcut printr-o licitație la care Primăria Sibiu a fost singurul ofertant. Suma a fost stabilită de evaluatori, iar achiziția a fost aprobată de Consiliul Local Sibiu.
Prețul final de achiziție a fost de 5.290.000 Euro, fără TVA, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Sibiu.
Sibienii s-au declarat în număr mare, de-a lungul procesului de achiziție, împotriva acestui demers, susținând că banii ar putea fi folosiți mai bine pentru cultura sibiană, inclusiv pentru modernizarea și extidnerea actualului sediu al TNRS, din Piața Unirii.