Dilema alegătorilor PNL din Sibiu: Între scandalurile de presă ale Danielei Cîmpean și candidatura comună cu PSD
Alegerile pentru Consiliul JudețeanSibiu sunt umbrite în acest an de scandalurile care au planat în ultimul an peste președinta în funcție, Daniela Cîmpean, cea care era cotată în sondaje anterior, cu cea mai mare șansă de câștig. Între timp, nenumăratele articole de dezvăluiri apărute în presa locală au determinat foarte mulți liberali să-și caute alt candidat. Situația politică s-a agravat odată cu comasarea celor două partide, PNL și PSD, care a pus pe jar întregul electorat de partid.
Sibiu, județ de poveste, a devenit acum județul poveștilor de corupție care gravitează în jurul numelui Daniela Cîmpean, Președinta Consiliului Județean, și a subalternului său, Adrian Bibu. Anchetele din Turnul Sfatului și acțiunile penale ale procutorilor au dezvăluit o serie de informații care pun sub semnul întrebării integritatea profesională a conducerii Consiliului Județean.
Beneficii personale în schimbul contractelor publice
Trebuie să ne întrebăm dacă este corect ca un lider ales în administrația publică să locuiască într-un apartament cu chirie redusă, închiriat de la asociatul principal al unei companii care primește contracte uriașe de la Consiliul Județean. Este vorba, cel puțin așa au scris jurnaliștii de la Turnul Sdfatului, de Total NSA AG Construct SRL, o firmă care a primit contracte de milioane de euro pentru o mulțime de lucrări comandate de Consiliul Județean Sibiu. Aceste contracte au fost marcate de întârzieri și creșteri substanțiale ale costurilor, afectând direct viețile oamenilor, pentru că ele au avut loc inclusiv la actualul Spital Județean. Este oare o coincidență faptul că doamna Cîmpean plătește doar 250 de euro pe lună (prețul de închiriere al unei garsoniere), cu tot cu utilități, pentru o locuință, un apartament de 183 de mp situat pe 2 niveluri.
Conflicte de interese și plăți opace
Continuând șirul beneficiilor personale, aflăm informații surprinzătoare din Turnul Sfatului, care arată că mașina personală a doamnei Cîmpean este achiziționată în leasing și plătită de firma în care este sau a fost până nu de mult Adrian Bibu, administrator public al Consiliului Județean Sibiu și mâna dreaptă a președintei, prezent la toate chermezele din județ alături de Daniela. Chiar dacă Bibu a transferat în 2021 toate părțile sociale către fratele lui, Iulian Bibu, aceeași firmă are contracte cu administrația condusă de Cîmpean, inclusiv proiecte imobiliare și contracte de publicitate. Aceste legături strânse ridică noi semne de întrebare cu privire la modul în care sunt gestionate resursele publice și la transparența deciziilor financiare.
Iordănescu, cuiul lui Pepelea
Un alt scandal cu implicații majore este cel al lui Eugen Iordănescu, un personaj dubios, uns cu toate alifiile. Dezvăluit de CNSAS ca fost colaborator al Securității, Iordănescu s-a folosit în ultimul deceniu de relația apropiată cu Daniela Cîmpean, el fiind desemnat cu încredere ca responsabil de o mulțime de evenimente și acitvități ale județului. De la Sibiu Capitală Gastronomică, la șef al Comisiei de angajări la companiile de stat aflate în subordinea CJ, toate au ieșit cu scandaluri la suprafață. Cel mai recent a fost cel în care șeful Poliției Sibiu a sesizat procurorii despre faptul că Iordănescu i-a propus mită o angajare a soției sale la Aeroport. Înregistrările cu microfoane ale oamenilor legii nu mai lasă loc de nicio îndoială, așa cum s-a întâmplat în celălalt dosar, de la Drumuri și Poduri.
Nepotism și favoritism pe banii sibienilor
Bomboana de pe tort sau cireașa de pe colivă este angajarea fiicei Daniela Cîmpean la cabinetul unui senator PNL, fiind așadar plătită din bani publici. Cum s-a produs angajarea pe care o recunosc cei implicați? Nu știm dacă s-a organizat vreun concurs, poate unul de împrejurări. Mai ales că domnișoara nici măcare nu locuiește în Sibiu, ci urmează cursurile Universitare la Cluj-Napoca, dar semnează condica la biroul senatorului liberal. În loc să promoveze meritocrația și echitatea, Cîmpean pare să folosească puterea sa pentru a-și avantaja familia și prietenii politici.
PSD egal PNL. Pe cine votează liberalii sibieni?
De cealaltă parte, votanții liberali au o mare dilemă în acest an. Cândva au fost fericiți că au scăpat de USL, pentru că foștii lideri ai partidului împinseseră PNL în brațele PSD încă de atunci. Fanii liberali au fost fericiți la episodul agresiv condus de Iohannis, la adresa social-democraților, dar acesta a fost, de fapt, doar de fațadă. În 2021 totul a fost dat în vileag. De atunci, cele două partide au construit o frumoasă poveste de dragoste, care s-a închegat în 2024 cu o candidatură comună la EuroParlamentare, dar și o mulțime de candidaturi mascate prin județe. În Sibiu, de exemplu, PSD a desemnat un candidat fără șanse, pentru a nu-l concura pe Adrian Bibu, așa cum este și Bogdan Trif, la CJ, care și-a făcut doar o campanie electorală anemică.
În acest moment, votanții liberali sunt complet debusolați. “Am o mare problemă. Nu mai am pe cine să votez, pentru că PNL, partidul cu care am votat până acum, s-a predat PSD”, spune Marian, un liberal din tată-n fiu. “Nu am cum să votez partidul lui Iliescu, mai bine îmi tai o mână. Singura soluție este să renunț la obsesia cu PNL. Sunt deja alte partide cu orientare reală de dreapta pe care le putem vota”.
Sibienii trebuie să-și regândească opțiunile de vot în acest an, pentru a putea să lase în urmă politicienii implicați în scandaluri și asupra cărora planează mari suspiciuni de integritate. Orașul Sibiu și județul nostru merită lideri integri și dedicați care să acționeze în interesul comun, nu în beneficiul personal. Este momentul pentru o schimbare autentică și pentru o administrație locală transparentă și responsabilă. Sibiu nu trebuie să fie subjugat de corupție și nepotism.