Arhitectul Găvozdea vrea să facă blocuri de 7 etaje în centrul istoric. Reacții de nemulțumire din partea sibienilor
După celebrul PUZ, prin care dorea să construiască o clădire de birouri în inima Sibiului, pe strada Xenopol, în zona ZERO a centrului istoric, Alexandru Găvozdea, arhitect, vine acum cu o nouă „capodoperă”: un PUZ pe terenul fostei fabrici Independența, care propune blocuri de locuințe de P+7 etaje, cu o înălțime de 29 de metri. Prin aceste blocuri, dacă PUZ-ul va fi aprobat, întreg peisajul din centru va fi compromis iremediabil. În plus, traficul din zona centrală, ca urmare a apariție a zecilor de apartamente, se va transforma într-un coșmar.
Reacțiile cetățenilor la lansarea în dezbatere publică a acestui PUZ arată fără nicio îndoială faptul că sibienii se opun unei astfel de soluții arhitecturale.
„Astazi cand nu exista nici un bloc acolo si zona respectiva ii parasita pe strazile respective ii un trafic infernal, dar ei vor sa ridice blocuri cu 7 etaje cu parcari subterane, practic nici nu iesi din parcarea subterana dar esti parte din trafic.”
„Atât știe dl Gavozdea: blocuri în centrul istoric. Sibienii n-au uitat de Xenopol. Dacă domnii consilieri FDGR, USR își fac treaba, ar trebui oprit acest PUZ în Consiliul Local, la fel și domnul arhitect. Doamne ferește să ajungă primar!”
„Sigur ca presiunea financiara este uriașă ; pot sibienii să genereze un ONG care să transforme zona într-un Central Park ? Sigur, unele clădiri Rieger trebuie să fie conservate, altfel nicio clădire nouă! Nu cred ca există sibieni / sau venetici stabiliți care să vadă ceva dincolo de interesul personal și imediat. Să ne fie rușine, inclusiv dlui Gavozdea pe care l-am apreciat”.
„Încet-incet Sibiul se transforma intr-un fel de Arhitecților….daca găsim un petec de pamant, hai sa ridicam blocuri, sa aglomeram cat de mult……se putea face cresa+gradinita+scoala, chiar si cateva case, dar nu-i normal sa faci blocuri cu 7 etaje (ma ales ca s-ar putea ca blocurile sa aiba la final si mansarda cu 2 nivele – orice e posibil), sa se aglomereze traficul, oricum deja prea aglomerat – fiind o zona foarte apropiata de centrul vechi, trebuia construita o parcare ca sa aiba unde sa-si lase masinile turistii cand vin Sibiu sa vada “minunatele” spectacole care umplu centrul Sibiului in timpul verii – ce se va intampla daca va iesi Gavozdea primar? El atata poate sa gandeasca, la nivelul unei parcele de pamant, nu vede problema in ansamblu”.
„Directorul general al Direcției pentru Cultură Sibiu, Dan Nanu, spune că eventuala contestare a hotărârii Curții de Apel Alba Iulia va fi luată de minister. „Dacă e să îmi dau părerea ca specialist, nu trebuia de la bun început să fie declarate monumente istorice toate clădirile de acolo. Asta din moment ce unele din aceste clădiri au fost construite în anii `70. Pe noi ne interesează substratul istoric, substanța istorică, adică vechile hale, redeschiderea circulației pe întreaga stradă a Ocnei și punerea în circuitul turistic și economic a acelei zone. Asta în condițiile în care, având în vedere proximitatea cetății Sibiului, este interzis ca acolo să fie ridicate blocuri”, arată Dan Nanu. Deci nu mai e interzis ca acolo sa fie ridicate blocuri, a rezolvat Gavozdea….”
„Planul e conceput de candidatul la primarie Gavozdea. Tocmai ne-am lamurit si cu el, ca nu are nici o ezitare in a distruge iremediabil peisajul centrului istoric cu monstruozitati de cladiri de 30m inaltime”.
Pe platforma Independența se află 12 clădiri pe care instanțele de judecată le-au declarat monument istoric. Documentația urbanistică a fost elaborată la cererea proprietarului terenului și clădirilor, Casa Albă Independența SA, fiind realizată de către proiectanții de la a.plan SRL, deținută și coordonată de către Alexandru Găvozdea (cel care între timp a devenit și candidat independent la Primăria Sibiu), spune Turnul Sfatului. Blocurile de locuințe sunt propuse pe 40% din suprafața terenului și ar urma să aibă minim 5 niveluri supraterane, dar cele mai înalte vor ajunge la înălțimea actualei clădiri în care își desfășoară activitatea Tribunalul Sibiu, adică aproape 30 de metri.
Detalii despre acest subiect pe Turnul Sfatului: https://www.turnulsfatului.ro/2024/03/25/bdquo-centrul-de-langa-centru-rdquo-pe-locul-fabricii-independenta-sunt-propuse-blocuri-si-cu-sapte-etaje-interzis-masinilor-parc-bdquo-40-locuire-ar-fi-suficient-rdquo-210053
De ce trebuie parcări auto în zona respectivă?
Orașul e mic se poate circula și pe jos și cu mijloace de transport în comun.
Terenul este în groapă față de centrul istoric.
Mai devreme sau nai târziu fabricile de pe marginile râului Cibin vor dispărea. Sunt spatii moarte, dar au proprietari.
Să privim cum se dezvolta județul Bihor.
Ale cui sunt interesele spulberate?